AHK-rallyna SUS och GUS 1976

1976 arrangerade Automobilhistoriska Klubben rallyna SUS och GUS. SUS stod för Stockholm-Uppsala-Stockholm och GUS stod för Gävle-Uppsala-Stockholm. I GUS deltog bilar byggda mellan 1908-1920 och i SUS fick de ännu äldre bilarna deltaga. Mässing & Nickelmedlemmen Olle Bergström som var passagerare i Per Stenbergs T-Ford Runabout har bidragit med nedanstående bilder. En del av deltagarna finns tyvärr inte med oss längre, men de flesta av bilarna finns fortfarande i svensk ägo. En del tillhör faktiskt medlemmar i Mässing & Nickel.

Start eller målgång vid Esso Motor Hotell. Bussen skulle med god marginal platsa i tunga rallyn om den fanns kvar.
Carl Nordberg i gul tröja står bakom sin trogan Benz från 1914. Bredvid Benzen och nästen helt skymd står Herman Eriksson Selve 1920. Bilen med uppfälld sufflet är en T-Ford Touring 1911 som kördes av Nils Persson. Den bilen ägs sedan länge av Mässing & Nickelmedlemmen Göran Persson.
Melcher Ekströmer med en Darracq 1901, en av rallyts äldsta bilar.
Melcher med Darracqen, med bussen i bakgrunden.
Darracqen har renoverings-plakett och AHK:s vagn märke.
Darracqen igen, här från förarplatsen.
Torsten Arrgård med en då alldeles nyrenoverad Pope-Toledo Tonneau. Då uppgavs årgången vara 1902, senare 1903 och numera 1904.
Rallyts äldsta bil var denna Renault 1899  som kördes av Gunnar Elmgren, men ägare var Rutger von Essen, Skoklosters Motormuseum. Enligt uppgift kördes den oregistrerad.
Starnummer 8 är Leif Linde med Oldsmobile 1905, en av flera liknande vagnar i rallyt.
Motorn i Lars Kleins Gregoire 1908.
Motorn i Lars Kleins Gregoire 1908.
Mässing och Nickelmedlemmen Olle Bergstöm var passagerare i denna T-Ford Runabout 1918 som då ägdes av "Pelle-plåt" Carlsson.
 
Adriaan Praag med fru.
Olle Bergströms då 2-årige son Johan och förra fru Lola.
Olle Bergströms då 2-årige son Johan och förra fru Lola.

                                     © 2011 Automobilhistoriska klubben Mässing- & Nickelgruppen webmaster@massingnickel.se