Active button  Startsida
Active button  Mässing- & Nickel
  Kontakt
  Nyheter
  Kalendern
  Evenemang
  Bilder/Film
  Tekniska tips
  Forum och länkar
  AHK
 
Evenemang


På den här sidan presenteras några av Mässing- & Nickelgruppens evenemang.


Styrkeprovet

Styrkeprovet är ett årligen återkommande arrangemang för bilar tillverkade senast 1925. Det körs omväxlande i Norge, Sverige och Danmark och brukar locka om kring 50 ekipage från dessa länder. Första upplagan kördes i Norge 1983 och sedan dess har det rullat på, de sista åren med betydligt ökande deltagarantal. För arrangemangen i Sverige har Automobilhistoriska Klubben (AHK) stått som arrangör, och sedan Mässing- & Nickelgruppen bildades blev det naturligt att ansvaret för Styrkeprovet hamnade under denna grupp. Det första Styrkeprovet i gruppens regi arrangerades 2008 i trakterna kring Solbacka, Sjärnhov i Södermanland. 2009 års Styrkeprov arrangerades av Dansk Veteranbil Klub (DVK) på Bornholm och 2010 är det Norsk Veteranvogn Klub som håller i arrangemanget.

2011 arrangerades Styrkeprovet i Arvika med Arvika Fordonsmuseum och Mässing- & Nickel-gruppen som arrangörer. Cirka 70 ekipage kom till start. Programmet med startlista går fortfarande att ladda ner HÄR (pdf-format).

 

2014 arrangeras Styrkeprovet i Nordvästra Skåne med bas vid Örenäs slott. Klicka HÄR för att ladda ner rallyinbjudan med anmälningsblankett (pdf-fil).Lunchuppehåll vid Stäringe Gård i Södermanland i samband 2008 års Styrkeprov. I förgrunden en norskägd 1-cylindrig Cadillac och en alldeles nyrenoverad Le Zèbre.

 

Mälaren Runt

Mälaren Runt för bilar tillverkade före 1931 har hittills körts vid två tillfällen. Senast var 2009 då det samarrangerades mellan Mässing- & Nickelgruppen, Svenska T-Fordklubben och Svenska A-Fordarna. Start och mål för ”rallyt” brukar vara i Mariefred, men deltagarna är inte tvungna att köra hela rundan kring Mälaren. Det går alltså bra att ansluta längs vägen som i t.ex. Bålsta, Enköping och Västerås. I Mariefred brukar man göra att ett längre lunchuppehåll.

 


Arrangemanget "Mälaren Runt" är öppet för bilar tillverkade senast 1931. På bilden syns några bilarna fanns med i 2009 års upplaga. Från höger ses Volvo PV4 1928, Dodge 1926 och flera A- och T-Fordar.

 

Mässingsträffen

Mässingsträffen är ett återkommande evenemang som är avsett och anpassat för de riktigt gamla fordonen.

 

 


                                     © 2019 Automobilhistoriska klubben Mässing- & Nickelgruppen webmaster@massingnickel.se