Active button  Startsida
Active button  Mässing- & Nickel
  Kontakt
  Nyheter
  Kalendern
  Evenemang
  Bilder/Film
  Tekniska tips
  Forum och länkar
  AHK
 
 
Nyheter mars 2014
 

AGA-bil på hjul igen

 

Vid auktionen hos samlaren Jan Westas i Äppelbo sommaren 2011 dök det upp många intressanta delar till tidiga fordon, bland annat delar till en AGA Typ A från 1924. Ägaren har nu satt ihop alla delar till ett rullande chassi för att få en bättre överblick över vad som saknas och för att få den rullbar. Chassiet är relativt komplett men i övrigt saknas en hel del delar.
AGA-bilarna såldes i Sverige av AB Albert Holmer i Stockholm som hade svenska agenturen för AGA och totalt såldes uppskattningsvis ett 90-tal tyska AGA-bilar i Sverige. Denna bils förste ägare var Landsfiskalen Carl J. Thorén i Munkfors i Värmland. Bilen hittades i delar i Gävletrakten i början av 1970-talet av en entusiast.
Du som känner till delar, bilder eller har uppgifter från andra AGA-bilar från perioden 1919-1925 får gärna kontakta nuvarande ägaren via epost eller på telefon: 070-567 5660. Fler bilder finns på avdelningen projektbilder. Foto: Pelle Lundström. (2014-03-28)


 


Stort intresse för årets Styrkeprov

 

Många rallyarrangörer kämpar med sjunkande deltagarantal, därför är det glädjande att kunna konstatera att intresset för Styrkeprovet håller i sig, eller till och med ökar. Till årets evenemang, det som äger rum i Skåne 31 juli-3 augusti, har rallykommittén redan tagit emot närmare 60 anmälningar.
Man tar emot anmälningar fram till den 25 april, så mycket pekar nu på att det kan bli rekorddeltagande.  Redan nu kan man se att det blir en hel del bilar som vi får se i Styrkeprovet för första gången, eller i alla fall för första gången på svensk mark.
På evenemangets webbplats www.styrkeprovet.se kan man ta del av vilka som har anmält sig. Där finns även bilder på de flesta anmälda bilarna.
(2014-03-24)Klassiker.se skriver om Reeves 6- och 8-hjulingar

 

Det har inte alltid varit självklart att en bil ska ha fyra hjul och som bekant har det ju tillverkats en del 3-hjulingar. Det är nog inte lika känt att det har förkommit bilar med 6- och 8-hjul. Nu uppmärksammas detta på tidningen Klassikers webbplats www.klassiker.nu.
Det är Mårten Carlsson som berättar om bröderna Reeves experimentbilar som byggdes för drygt 100 år sedan. Först byggde man den spektakulära 8-hjuliga bilen ”Octo-Auto” och som senare följdes av 6-hjulingen ”Sexto-Auto”. Ingen av dessa blev dock några framgångar och idag är bilarna borta. Läs gärna hela artikeln genom att klicka på följande LÄNK.
(2014-03-18)


Hans Erikssons A-Ford presenteras i Classic Motor

 

Artiklar om fordon som ägs av medlemmar i Mässing & Nickel förekommer relativt ofta i svenska motortidskrifter. Det senaste exemplet på detta är Classic Motor nr 3-2014 som innehåller en 3-sidors artikel om Christina Forsberg-Erikssons och Hans Erikssons Ford modell A Pickup från 1928.
I artikeln kan man bland annat läsa att Lars använder bilen nästan dagligen, som transportmedel mellan hemmet och arbetet. Men på senare tid har det blivit konkurrens om bilen då dottern Lovisa gärna vill köra den. Detta framgår även av Björn Tiedemans foton som illustrerar artikeln, som för övrigt har författats av Lars. P. Hedner.
I samma tidning presenterar Charles Alvarsson bilmannen Charles Warren Nash. Det är en djupgående artikel som kan ses som en uppföljning av förra månadens artikel om Rambler.
(2014-03-12/14) 

                                      © 2014 Automobilhistoriska klubben Mässing- & Nickelgruppen webmaster@massingnickel.se