Active button  Startsida
Active button  Mässing- & Nickel
  Kontakt
  Nyheter
  Kalendern
  Evenemang
  Bilder/Film
  Tekniska tips
  Forum och länkar
  AHK
 
Nyheter oktober 2022
 

 


Som minne fick deltagarna detta ljus.

Helgasjörallyt 2022


Wexiö Motorveteraner anordnar årligen ett rally kallat Helgasjörallyt, uppkallat efter Helgasjön norr om Växjö. Det är i området kring denna sjö rallyt brukar ta plats och i år gick rallyt söndagen 28:e augusti, vilket var det 47:e rallyt i ordningen. Medarrangörer till rallyt är Kronobergs Motorhistoriker, Ryds Motorklubb samt Mopedveteranerna Alvesta, och det anordnas samtidigt som Lions har sin kulturdag på natursköna Evedal norr om Växjö. Rallyt är öppet för fordon äldre än 30 år i någorlunda originalskick, och rallysträckningen för årets rally var nordväst om Växjö med en slinga på totalt 81 km. Start och mål var förlagt vid Evedal, och rallyt gick via Öjaby, Ör, Moheda, Alvesta och Gemla.

Väderprognoserna för söndagen var till en början regntunga, med uppåt 40 mm. Regnet kom dock redan under natten, och på morgonen upphörde det. Dagen blev därmed mulen, och trots att regnet hängde i luften kom det bara några droppar under rallyt. Först när all utrustning var nerplockad på Evedal kom det en kraftig regnskur. Så arrangörerna hade tur med vädret!

Rallyt var öppet för maximalt 100 deltagare, och denna gräns nåddes nästan med 98 anmälda fordon. Äldsta bil skulle varit en mässingsford, men denna kom tyvärr aldrig till start. I stället blev äldsta bil Ingemar Birgerssons hundraåriga T-Ford Touring 1922. Totalt räknades det till totalt nio stycken bilar från Mässing&Nickeleran (upp till 1931).

Rallyt gick på många trevliga småvägar men det var inte helt enkelt att följa rallynoterna, så det var en riktig utmaning att hitta rätt väg. Eftersom varannan bil körde banan i motsatt riktning mötte man andra deltagare hela tiden och ibland på riktigt smala vägar. Under resan skulle man utifrån foton hålla utkik efter och identifiera sex olika platser längs vägen, såsom kyrktorn och ovanliga lyktstolpar. Längs banan var även fem kontroller inlagda med olika manöver prover, däribland de klassiska kast med liten navkapsel och köra på bräda. Utslagsfrågan gällde att gissa vikten på en veteranmotorcykel. Rätt svar var 101,5 kg.

Efter målgång delades dagens priser ut. Ekipagen med de tre bästa poängen fick varsit pris. Sedan finns ett speciellt pris kallat Inez och Kurt Lindströms vandringsris som ges ut till bästa förare av fordon till och med årsmodell 1927. Detta pris gick till Ingemar och Katarina Birgersson från Laholm som körde den äldsta bilen, T-Ford 1922. Även priset för bästa tidsenliga klädsel gick till Ingemar och Katarina Birgersson. Dessutom delades ett gäng andra priser ut, däribland bästa engelska fordon, närmst svar i utslagsfrågan, pris till deltagande barn och vinstdragning på startnummer.


Info och bilder inskickade av Mässing&Nickelmedlemmen Gunnar Erlandsson.

(2022-10-16)

Gunnar Erlandsson från Boxholm körde rallyt med sin danskbyggda T-Ford Tudor från 1926. Detta ekipage var även den äldsta bilen att fullfölja hela rallyt.

Denna Fiat 501 från 1923 var den näst äldsta bland de startande bilarna. Den är hemmahörande i närbelägna Rottne, kördes av Jesper Jönsson och ägs av Marianne Jönsson.

Detta är en ovanlig Lea-Francis P-Type Roadster från 1929 som ägs av Ola Gunnarsson från Växjö. Ola kom även på trettonde plats i totala resultatlistan.

Tre 30-talare. Närmst Nils Karlssons A-Ford Roadster 1931. Sedan Johan Bagges A-Ford Tudor Sedan 1931. Och längst bort Anders Gustafssons Chevrolet Special 1931.


Autohistorica skriver om Styrkeprovet


Det senaste numret av AHK:s tidning Autohistorica innehåller en artikel om sommarens Styrkeprov i Varberg. Det är redaktören själv Peter Haventon som står bakom skrivandet och artikeln är hela tolv sidor lång, med ett stort antal bilder.

(2022-10-15)


Aros Motorveteraner skriver om arbetet med Vabis 1897


Aros Motorveteraner har dedikerat ett nummer av sin medlemstidning Fjäderbladet till arbetet med Tekniska museets Vabis som de jobbat med under de senaste åren. Tidningen innehåller flera välskrivna texter med både historik om Vabis och Gustaf Eriksson, och en ingående teknisk beskrivning av bilen och det arbete som gjorts. Hela texten kan hittas på Aros Motorveteraners hemsida HÄR (pdf).

(2022-10-02)


Kulturveckan i Kungsör


Nästa helg är det dags för Kulturveckan i Kungsör, och som vanligt har Mässing&Nickelmedlemmen Stig Fransson öppet till sina samlingar. Nytt för i år är möjligheten att med mobilkameran fotografera QR-koder som finns till varje bil. Det kallas "Låt bilden tala", och där kan man digitalt titta på bilder, läsa texter samt höra Stig berätta om bilarna. Välkomna till Stig den 8:e-9:e oktober kl. 11-16, på Kungsgatan 16 i Kungsör.

(2022-10-02) 

                                      © 2022 Automobilhistoriska klubben Mässing- & Nickelgruppen webmaster@massingnickel.se